Üretimimizdeki Kuru Hava Sterilizatörler için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.
https://www.turalab.com/products/sterilizator-25-lt/
https://www.turalab.com/products/sterilizator-55-litre/
https://www.turalab.com/products/sterilizator-100-lt/
https://www.turalab.com/products/sterilizator-120-lt/
Sterilizasyon mantarlar, virüsler, bakteriler gibi mikroorganizmaları yok etme işlemidir. Dünya üzerinde 2020 yılı itibariyle 7.78 milyar insan yaşamaktadır. İnsan sağlığının çok önemli olduğu göz önüne alındığında sterilizasyon işleminin ne kadar önemli olduğu fark edilmektedir. Hayatın birçok alanında sterilizasyon işleminin karşımıza çıktığı söylenebilir. Gelişen ve değişen teknoloji ve bilimle sterilizasyon işlemi de zamanla değişmiş ve gelişmiştir.
Birçok yöntem ile sterilizasyon işlemi gerçekleştirilebilir. Genellikle sterilizasyon yöntemi olarak sıcaklık ile sterilizasyon, filtrasyon ile sterilizasyon, kimyasal sterilizasyon, radyasyon ile sterilizasyon yöntemleri görülmektedir. Sıcaklık ile sterilizasyon yönteminin buhar ile sterilizasyon ve kuru hava ile sterilizasyon olmak üzere ikiye ayrıldığını söyleyebiliriz. Sterilizasyon işlemine kimyager ve mikrobiyolog olan Louis Pasteur önemli katkılarda bulunmuştur. Louis Pasteur, mayalanma olayında ve bulaşıcı hastalıklarda mikroorganizmaların sorumlu olduğunu kanıtlamıştır. 19.yüzyılda ise pastörizasyon yöntemini kullanıma sunmuştur. Pastörizasyon yöntemi, besinleri hastalığa neden olan mikroorganizmalarından arındırmak amacıyla ısıtılması işlemine denilmektedir. Besinlere 60 °C’den 100 °C dereceye kadar ısıl işlem uygulanarak besinin içindeki enzim ve bakteri yok edilir veya etkisiz hale getirilir.101°C üstünde ise basınç da uygulanması gerekir ve buna sterilizasyon denir. Louis Pasteur’ün yapmış olduğu bu çalışmalardan dolayı kuru sıcak hava ile çalışan sterilizatörlere Pastör fırını denilmektedir. Örnek bir kuru hava sterilizatörü aşağıda görülmektedir.
Kuru hava sterilizatörleri petri kutusu, pipet gibi cam malzemeleri sterilize etmek için kullanılır. Bu cihazlar plastik, kauçuk gibi ısıya duyarlı malzemelerde kullanılamaz. Hastanelerde, muayenehanelerde sıklıkla kuru hava sterilizatörü kullanılmaktadır. Hastanelerde birçok cerrahi işlem yapılmaktadır. Bu işlemler sırasında kullanılacak aletlerin steril edilmesi gerekir. Bu nedenle kurulması ve bakımı kolay olan bu cihazlar sıklıkla kullanılmaktadır.
İnsan hayatının ne kadar değerli olduğunu bildiğimize göre sterilizasyon işleminin insan yaşamı için çok önemli olduğu anlaşılmaktadır. Enfeksiyon hastalıklarının bulaşmasını engellemek, istenmeyen mikroorganizmaların çoğalmasını ve çevreye yayılmasını önlemek, mikroorganizmalar tarafından materyallerin çürümesini ve bozulmalarını engellemek için sterilizasyon işlemine çok önem verilmelidir. İnsanlık için çok önemli olan sterilizasyon işlemi, geçmişte önemliydi, günümüzde de önemli ve gelecekte de önemli olacak.