ISITICILI MANYETİK KARIŞTIRICI

Kimya ve biyoloji laboratuvarlarında manyetik alan etkisiyle çözelti hazırlamak için kullanılan cihazlara manyetik karıştırıcı denilmektedir.. Manyetik karıştırıcının ısıtıcılı manyetik karıştırıcı ve ısıtıcısız manyetik karıştırıcı olmak üzere iki tipi bulunmaktadır. Bu cihazlar kimya, tekstil, tıp, ilaç, gıda, boya sektörlerinin kalite kontrol ve araştırma laboratuvarlarında sıvıları karıştırma ve ısıtma işlemlerinde kullanılmaktadır.

Isıtıcılı Manyetik Karıştırıcı

Manyetik karıştırıcının tarihi:

Manyetik karıştırıcı için birçok çalışma yapılmıştır. İlk sıcak plaka karıştırıcı (Isıtıcılı manyetik karıştırıcı)1917 yılında Bountiful, Utah, ABD’den Richard Stringham tarafından patentlenmiştir. Bu buluş sıcak plaka tabanına yerleştirilmiş sabit elektromıknatıslardan oluşturulmuştur. Bir şişe veya beher gibi bir reaksiyon kabı, karıştırıcı üzerine yerleştirildiğinde, çözeltiye yerleştirilen bir çubuk mıknatıs, elektromıknatıslar tarafından oluşturulan manyetik alanın bir sonucu olarak dönmektedir. İlk manyetik karıştırıcılarda kullanılan çubuk mıknatısların ve bu mıknatıslarda kullanılan demirlerin çözeltideki kimyasallar ile reaksiyona girmesi ve reaksiyonun seyrini değiştirmesi problemi söz konusuydu. 1944 yılında Newark, New Jersey, ABD’den Arthur Rosinger, kimyasal olarak inert kaplanmış manyetik bir karıştırıcı çubuğu için bir patent almıştır. Arthur Rosinger,karıştırıcı çubukları plastik, cam veya porselen ile kaplamıştır. 1940’lı yılların sonunda Greenock, İskoçya’dan Edward McLaughlin, bağımsız olarak, daha önceki buluşun bilgisi olmadan benzer bir cihaz tasarlamıştır. Gerçekleştirilen bu çalışmalar sayesinde yaşanan problem çözüme kavuşmuştur.  Edward McLaughlin, mıknatıs çok hızlı döndürüldüğünde şişede düzensiz bir şekilde sıçraması nedeniyle karıştırıcı çubuğunu tanımlamak için “pire” terimini kullanmıştır. Bir karıştırıcı çubuğunu tanımlamak için “pire” teriminin kullanımı bugüne kadar devam etmektedir. İlk çok noktalı manyetik karıştırıcı 1977 yılında SBS Company’den Salvador Bonet tarafından geliştirilmiş ve patentlenmiştir. Günümüzün sıcak plaka karıştırıcıları yıllar içinde önemli ölçüde ilerlemiş ve laboratuvar araştırmacılarına zamandan tasarruf etmeye, laboratuvar verimliliğini artırmaya ve deney sonuçlarının doğruluğunu artırmaya yardımcı olabilecek gelişmiş özellikler ve yetenekler sunmaktadır.

Isıtıcılı manyetik Karıştırıcı

Isıtıcılı Manyetik Karıştırıcı seçerken  akılda tutulması gereken en önemli kriterler nelerdir ?

Verimliliği ve kullanılabilirliği analiz açısından, aşağıdaki ısıtma ve karıştırma yetenekleri çok önemlidir:

  • Sıcaklığa ulaşmak için mümkün olduğunca hızlı
  • Numune boyunca güvenilir sıcaklık stabilitesi ve düzgün ısı üretme yeteneği
  • Verimli cihaz yalıtımı
  • Hassas karıştırıcı kontrolü.

Isıtıcılı manyetik karıştırıcı, günlük laboratuvar ekipmanlarının temel bir parçasıdır. Sıcaklık ve karıştırıcı kontrol özellikleri, çeşitli disiplinlerden birçok bilim adamı için Bunsen brülörüne tercih edilen bir seçenek haline getirmektedir. Ancak, istenen sıcaklığa hızlı bir şekilde ulaşmak, sıcaklık kararlılığı ve homojenlik sunmak, optimum karıştırıcı kontrolünü korumak ve etkili yalıtım gibi temel kriterleri karşılayabilen bir ısıtıcılı manyetik karıştırıcı, iyi bir laboratuvar ekipmanı parçasından daha fazlasıdır. Yüksek performanslı ve enerji tasarruflu ısıtıcılı manyetik karıştırıcı, zaman ve maliyet tasarrufu, daha sorunsuz laboratuvar verimliliği ve gelişmiş araştırma verimliliği gibi beraberinde faydalar sağlar. Buna ek olarak, laboratuvar araştırmacısı, kullandıkları ısıtıcılı manyetik karıştırıcısının onlara tutarlı ve güvenilir hizmet verdiğinden eminseler, deney sonuçlarının doğruluğu ve kalitesine daha fazla güvenirler.

Sonuç olarak Isıtıcılı Manyetik Karıştırıcılar laboratuvar cihazlarının vazgeçilmezlerinden bir tanesidir. Bu cihazları incelemek için buraya bakabilirsiniz. Sessiz, sarsıntısız çalışan, kullanımı basit olan bu cihazlar sayesinde laboratuvarlarda hazırlanan sıvılara homojen bir şekilde karıştırma ve ısıtma işlemi uygulanabilmektedir.