Analitik terazi, cisimlerin kütlelerini en doğru şekilde ölçmesi için tasarlanmış aşırı hassas laboratuvar cihazlarıdır. Yapılan ölçümler en fazla 0,1 mg – 0,01 mg arasında hata oranı vermektedir. Yapılan ölçümler aşırı hassas olduğundan çok küçük kütleli cisimlerin ölçüm sonuçları havada uçuşan toz vb. maddelerden kolayca etkilenebilmektedir. Bunu önlemek amacıyla analitik terazilerde her yanı kapalı bir ölçüm odası bulunmaktadır. Ölçümler bu odanın içinde yapılarak en doğru sonuçlara ulaşılır. En ufak artışları dahi tespit etmeyi amaçladıklarından ötürü, küçük bir esinti veyahut toz zerresi dahi sonuçların değişmesine sebep olabilmektedir. Bu sebeplerden ötürü analitik terazi, hiçbir dış etmenin bulunmadığı kapalı, özel odalarda bulundurulmalıdır ve ölçümler orada yapılmalıdır. Bu teraziler aşırı hassas olduğundan kolayca bozulabilmektedir. Bu sebepten ötürü sıklıkla test edilip kalibre edilmelidir. Çoğu analitik terazi hem otomatik kalibrasyona hem de harici ağırlıklarla yapılabilen kalibrasyon sistemine sahiptir.
Sitemizde bulunan analitik terazi ürünlerini görmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Analitik Terazi ile diğer teraziler arasındaki farklar nedir?
Analitik terazi, küçük nesnelerin kütlelerini en az hata payı ile ölçülmesi için tasarlanmıştır. Diğer terazilere göre çok daha hassas ölçümler yapabilirler. Diğer terazilere göre çok daha iyi bir okunabilirliğe sahiptirler. Ölçüm sırasında meydana gelen değişikliklere karşı aşırı hassastırlar ve kütledeki en ufak değişimleri dahi tespit edebilirler. Diğer teraziler daha çok seçenek sunmaktadır fakat ölçülen kütlenin sonucunu ayrıntılı bir şekilde veremezler. Laboratuvarlar da kesin ölçümler lazım olduğundan dolayı analitik terazi en doğru seçimdir. Diğer terazilerden başka bir farkı ise, ölçüm sonuçları toz, hava, sıcaklık gibi etmenlerden etkilenmesin diye ölçüm yapılan alan camla kapalıdır.
Yararları nelerdir?
Analitik terazi, genellikle pek çok farklı özellik ve işlevlerle gelir. Çoğu sayım ve kontrollü sayım özelliklerine sahiptir. Bu özellikler örnek olarak malzemeleri ve küçük parçacıkları sayarken oldukça yararlı olabilmektedir. Bir başka özelliği ise dinamik tartımdır. Bu özellik, laboratuvar personellerinin sıvılar, küçük hayvanlar, böcekler gibi istikrarsız numuneleri tartabilmesine izin vermektedir. Yüzdelik tartımı, daha hızlı ve daha verimli formülasyon yapılmasını sağlar. Kimya ve eczacılık alanına dair uygulamalar için oldukça kullanışlıdır. Birikim özelliği, terazinin küçük kapasitesine rağmen büyük sonuçlar elde edebilmenizi sağlar. Tüm malzemeyi tek seferde dengede tutmak yerine ürünleri aynı anda tartıya koymadan toplam almak için parça parça koyduğunuz ürünlerin sonuçlarını biriktirebilirsiniz.
GLP/ISO uyumlu raporlar, laboratuvar çalışmaları için gereklidir. Analitik terazi, ilgili alanları otomatik olarak doldurarak zamandan büyük tasarruf sağlamaktadır. Bu sayede araştırmacılar, çalışmalarına daha çok zaman ve format gereği yapılması gereken işlere daha az zaman ayırabilmektedir. Bu özellik, özellikle kalite kontrolü için oldukça önemlidir.
USB ve RS-232 arayüzleri, bilgisayarlara ve yazıcılara bilgi göndermek için oldukça kullanışlıdır. Bu sayede zamandan tasarruf edilmektedir ve daha sonraki derinlemesine analizlerde yardımcı olmaktadır. Bu, GLP/ISO uyumlu çıktılarla birleştirildiğinde zamandan ve emekten çok daha fazla tasarruf edinebilinir.
Çok dilli yazılım içeren iyi aydınlatılmış bir ekran, terzinin çeşitli ülkelerde, uluslararası çalışmalarda, eğitim seminerlerinde çalışanlar ve öğrenciler tarafından kullanılmasını sağlamaktadır.
Analitik terazilerin dengelenmesi, diğer terazilere göre daha uzun sürebilir. Seviye göstergesinin ve ayarlanabilir ayakların ayarlanması güvenilir sonuçlar elde edilebilmesi için önemlidir. Bu sayede diğer terazilere oranla çok daha güvenilir sonuçlar elde edilmektedir.